Uputstvo za registraciju IZ.RS domena

Registracija besplatnih IZ.RS domena se ne razlikuje od registracije bilo kojih drugih komercijalnih domena. Potrebno je samo da se odlučite za ime domena koji želite da registrujete i da obezbedite DNS za taj domen. Razlika je utoliko što IZ.RS domen ne morate da plaćate.

Korak 1: Provera da li je domen slobodan

Najpre, proverite da li je domen slobodan. Za to postoji opcija na sajtu:

Provera iz.rs domena

U polje ukucajte ime domena (bez nastavka iz.rs) i kliknite na dugme [ Proveri ]. Otvoriće se nova strana koja će prikazati status domena.

Provera iz.rs domena

Ako je domen slobodan, plavim slovima će vam biti ispisana poruka o tome da ga možete registrovati.

Korak 2: Podešavanje hostinga i DNS-a za domen

Sada je sledeći korak je da podesite hosting za sajt na željenom domenu. Hosting može biti zakupljen kod bilo kog provajdera koji omogućuje takvu uslugu, a možete koristiti i neki besplatan hosting server. Po pravilu uz hosting uslugu ide i usluga DNS servera.

Vaš provajder će vam dati informaciju koje su adrese DNS servera za vaš domen. Potrebne su vam najmanje dve takve adrese. U ovom primeru uzećemo da je za naš domen provajder obezbedio dve adrese: ns1.provajder.com i ns2.provajder.com. Konkretne adrese za vaš hosting tražite od svog hosting provajdera.

Sada možemo da pokrenemo postupak registracije domena. Otići ćemo ponovo na stranu za registraciju domena na adresi https://www.iz.rs/registracija_domena..sr-lat, uneti ime izabranog domena, u našem slučaju proba.iz.rs a u polju DNS navesti jedan od DNS-ova, na primer ns1.provajder.com.

Provera iz.rs domena

Kliknemo na [ proveri domen ] i ako je sve dobro podešeno, dobićemo rezultat sličan ovom:

Provera iz.rs domena

To znači da navedeni DNS sadrži podatke o domenu tako da sada možemo da nastavimo registraciju.

Korak 3: Prelazak na FreeDNS

Registracija se vrši na servisu FreeDNS. Nastavak registracije domena se vrši na sajtu FreeDNS.afraid.org. Pre nego što kliknete na dugme [ registruj domen ] da pređete tamo, proverite da niste tamo slučajno ulogovani. Ne smete biti ulogovani na FreeDNS.

Klik na dugme [ registruj domen ] vas sajt FreeDNS. Ako je sve u redu, FreeDNS će prikazati sledeću poruku:

Provera iz.rs domena

Kliknite na [ next >> ] i otvoriće vam se strana za otvaranje novog naloga na FreeDNS.

Korak 4: Otvaranje naloga na FreeDNS

Ne možete koristiti postojeći nalog već morate otvoriti novi. Za novi nalog ne možete koristiti imejl adresu koja je upotrebena za neki drugi nalog. Pazite, bilo kakva greška u procesu otvaranja naloga, značiće da će domen koji ste želeli da registruje biti blokiran i rezervisan. Moraćete da nam se javite da odblokiramo domen da biste ga mogli registrovati.

Popunite tražene podatke i kliknite na dugme [ Send activation email ].

Provera iz.rs domena

Server će vam odmah poslati imejl poruku na adresu koju ste dali u podacima sa linkom za aktivaciju naloga.

Provera iz.rs domena

Korak 5: Uključivanje domena

Proverite imejl i potražite poruku koju vam je poslao FreeDNS servis. U njoj ćete naći link za aktivaciju. Kliknite na njega i otvoriće vam se nova strana na FreeDNS sajtu koja će vas obavestiti da je domen registrovan:

Provera iz.rs domena

Domen je od ovog trenutka aktivan i funkcionalan. Ako ste na hostingu postavili sajt on će odmah biti vidljiv. Ipak, moguće je, da zbog načina kako DNS servisi rade, bude potrebno sat ili nekoliko sati, a maksimalno četiri dana da domen bude potpuno vidljiv.

Dobro je da u ovom trenutku dodate bar još jedan DNS za domen. Na prethodnoj slici iznad podataka o domenu na sivoj podlozi stoji oznaka iz.rs a u nastavku je dugme [ add ]. Kliknite na njega i otvoriće vam se novidijalog za unos novog sloga. To moete ponoviti za sve DNS-ove koje želite da upišete za domen. Možete upisati najviše pet slogova.

Korak 6: Odobrenje domena

Crvena oznaka pending znači da domen ima status neodobrenog. Da bi domen bio odobren, potrebno je da pošaljete Zahtev za odobrenje registrovanog besplatnog domena.. Zahtev treba da pošaljete ne ranije od 15 dana od dana registracije domena i ne kasnije od 60 dana od dana registracije domena. Pre slanja zahteva obavezno proverite da li je domen registrovan i upotrebljen u skladu sa Pravilima i uslovima korišćenja