Упутство за регистрацију IZ.RS домена

Регистрација бесплатних IZ.RS домена се не разликује од регистрације било којих других комерцијалних домена. Потребно је само да се одлучите за име домена који желите да региструјете и да обезбедите ДНС за тај домен. Разлика је утолико што IZ.RS домен не морате да плаћате.

Корак 1: Провера да ли је домен слободан

Најпре, проверите да ли је домен слободан. За то постоји опција на сајту:

Провера iz.rs домена

У поље укуцајте име домена (без наставка iz.rs) и кликните на дугме [ Провери ]. Отвориће се нова страна која ће приказати статус домена.

Провера iz.rs домена

Ако је домен слободан, плавим словима ће вам бити исписана порука о томе да га можете регистровати.

Корак 2: Подешавање хостинга и ДНС-а за домен

Сада је следећи корак је да подесите хостинг за сајт на жељеном домену. Хостинг може бити закупљен код било ког провајдера који омогућује такву услугу, а можете користити и неки бесплатан хостинг сервер. По правилу уз хостинг услугу иде и услуга ДНС сервера.

Ваш провајдер ће вам дати информацију које су адресе ДНС сервера за ваш домен. Потребне су вам најмање две такве адресе. У овом примеру узећемо да је за наш домен провајдер обезбедио две адресе: ns1.provajder.com и ns2.provajder.com. Конкретне адресе за ваш хостинг тражите од свог хостинг провајдера.

Сада можемо да покренемо поступак регистрације домена. Отићи ћемо поново на страну за регистрацију домена на адреси https://www.iz.rs/registracija_domena, унети име изабраног домена, у нашем случају proba.iz.rs а у пољу ДНС навести један од ДНС-ова, на пример ns1.provajder.com.

Провера iz.rs домена

Кликнемо на [ провери домен ] и ако је све добро подешено, добићемо резултат сличан овом:

Провера iz.rs домена

То значи да наведени ДНС садржи податке о домену тако да сада можемо да наставимо регистрацију.

Корак 3: Прелазак на FreeDNS

Регистрација се врши на сервису FreeDNS. Наставак регистрације домена се врши на сајту FreeDNS.afraid.org. Пре него што кликнете на дугме [ региструј домен ] да пређете тамо, проверите да нисте тамо случајно улоговани. Не смете бити улоговани на FreeDNS.

Клик на дугме [ региструј домен ] вас сајт FreeDNS. Ако је све у реду, FreeDNS ће приказати следећу поруку:

Провера iz.rs домена

Кликните на [ next >> ] и отвориће вам се страна за отварање новог налога на FreeDNS.

Корак 4: Отварање налога на FreeDNS

Не можете користити постојећи налог већ морате отворити нови. За нови налог не можете користити имејл адресу која је употребена за неки други налог. Пазите, било каква грешка у процесу отварања налога, значиће да ће домен који сте желели да региструје бити блокиран и резервисан. Мораћете да нам се јавите да одблокирамо домен да бисте га могли регистровати.

Попуните тражене податке и кликните на дугме [ Send activation email ].

Провера iz.rs домена

Сервер ће вам одмах послати имејл поруку на адресу коју сте дали у подацима са линком за активацију налога.

Провера iz.rs домена

Корак 5: Укључивање домена

Проверите имејл и потражите поруку коју вам је послао FreeDNS сервис. У њој ћете наћи линк за активацију. Кликните на њега и отвориће вам се нова страна на FreeDNS сајту која ће вас обавестити да је домен регистрован:

Провера iz.rs домена

Домен је од овог тренутка активан и функционалан. Ако сте на хостингу поставили сајт он ће одмах бити видљив. Ипак, могуће је, да због начина како ДНС сервиси раде, буде потребно сат или неколико сати, а максимално четири дана да домен буде потпуно видљив.

Добро је да у овом тренутку додате бар још један ДНС за домен. На претходној слици изнад података о домену на сивој подлози стоји ознака iz.rs а у наставку je дугме [ add ]. Кликните на њега и отвориће вам се новидијалог за унос новог слога. То моете поновити за све ДНС-ове које желите да упишете за домен. Можете уписати највише пет слогова.

Корак 6: Одобрење домена

Црвена ознака pending значи да домен има статус неодобреног. Да би домен био одобрен, потребно је да пошаљете Захтев за одобрење регистрованог бесплатног домена.. Захтев треба да пошаљете не раније од 15 дана од дана регистрације домена и не касније од 60 дана од дана регистрације домена. Пре слања захтева обавезно проверите да ли је домен регистрован и употребљен у складу са Правилима и условима коришћења